-->

Jumat, 26 Februari 2016

Bahan-bahan membuat Rendang Daging Serundeng

  • 300 gr daging sapi[1]
  • 1 biji kelapa (diambil santannya)
  • 250 gr serundeng
  • 2 batang serai (dikupas)
  • sedikit lengkuas (dikupas)
  • 2 helai daun kunyit
  • 3 helai daun limau purut
  • Garam secukupnya
  • Sedikit penyedap rasa
 
Rendang

Bahan Rendang Daging Serundeng yang diblender

  • 10 tangkai cabai kering
  • 15 siung bawang merah
  • 5 siung bawang putih
  • 2 cm jahe
  • 1 sendok teh jintan manis
  • 1 sendok teh jintan putih
  • 1/2 sendok teh lada sulah
  • 3 biji kemiri

Cara Memasak Rendang Daging Serundeng

  • Daging dibersihkan dan dipotong. Basuh dan keringkan airnya.
  • Masukkan semua rempah yang sudah diblender bersama santan didalam kuali.
  • Setelah itu masukkan lengkuas, serai, daun kunyit dan daun limau purut ke dalamnya.
  • Bila sudah mendidih masukkan daging, penyedap rasa, garam dan sisa santan.
  • Biarkan mendidih sekali lagi, masukkan serundeng sambil diaduk selalu hingga kering dan daging empuk.
 
Sponsored Links