Bahan-bahan utama membuat rendang daging mamak
2 kg daging sapi (dipotong dan dibersihkan)
30 ml minyak goreng
300 gr bawang merah (dicincang)
40 tangkai cabe kering (diblender)
5 biji cabai merah (diblender)
3 siung bawang putih (diblender)
2 1/2 cm jahe (diblender)
2 1/2 cm akar kunyit (diblender)
2 helai daun limau purut
10 biji jambu mete
2 helai daun limau (ditumbuk lembut)
40 gr serbuk kari daging
2 liter santan
30 gr garam
Cara Memasak Rendang Daging Mamak
Panaskan minyak dan goreng bawang merah 5 menit hingga warna berubah dan tercium bau harum.Kemudian masukkan bahan-bahan yang telah diblender terlebih dahulu bersama daun limau purut. Goreng hingga harum.
Campurkan serbuk kari daging bersama santan dalam bahan yang telah diblender. Aduk sebentar.
Masukkan pula daging sapi, jambu mete dan goreng hingga air menjadi kering.
Kemudian masukkan sisa santan dan biarkan masak hingga kental. Aduk agar tidak melekat.
Masukkan sisa santan dan garam mengikut cita rasa.Â
Masukkan sisa santan dan garam mengikut cita rasa.Â
Masak hingga kuah menjadi kental dan tidak melekat di kuali hingga daging menjadi lembut sebelum dihidangkan.
Posted by bela aja, Published at 20.30
References
- ^ Cara Memasak Rendang Daging Mamak (resepmasakanrahasia.blogspot.com)
Source : http://resepmasakanrahasia.blogspot.com/2014/06/cara-memasak-rendang-daging-mamak.html